Fotbad, det är ett känt fenomen som har funnits i flera år. Förutom att det ger en skön och avkopplande känsla för dig och dina fötter så är det även bra för din hälsa och kan hjälpa dig med diverse fotproblem.

fotbad_95

Men varför är fotbad bra för ens hälsa? Jo, fotbad stimulerar blodcirkulationen samtidigt som det rengör och mjukar upp dina fötter. Att sitta med fötterna i ett fotbad ger dig bra resultat om du har problem med förhårdnader och torra fötter. Efter du har haft ett mjukgörande avkopplande fotbad kan du skrubba dina fötter för att få bort ytterligare gammal hud. Hos oss hittar du flera olika fotbadsprodukter som hjälper dig att ta bort förhårdnader, ger näring till torra och trötta fötter och låter dig njuta en stund.

Förutom att fotbad hjälper dig att minimera förhårdnader och torra fötter har fotbad flera positiva effekter på dig och din hälsa. Om du inte har tid med en uppmjukande fotmassage så kan du behandla dina fötter med ett avstressande fotbad i tio minuter. Det varma fotbadet får alla små muskler som du belastar när du går och står slappna av. Ett varmt fotbad stimulerar även blodcirkulationen och utsöndring av slagg genom fotsulorna.

pexels-photo-127612-large

Tänk på att fotbadet bör inte vara för varmt för då kan du torka ut fötterna för mycket. Använd gärna ett syremättat fotsalt som förbättrar din hudkvalité genom att läka hälsprickor och mjuka upp förhårdnader. Om du har problem med fot och nagelsvamp, fotvårtor eller fotsvett kan även ett syrerikt fotbad vara bra för dig. Det finns även andra syrerika fotbad som är framtagna för att förbättra fothälsan för patienter med diabetes, psoriasis och andra hudsjukdomar som KKP och PPP. Saltet i fotbaden stimulerar även blodcirkulationen och piggar upp trötta och ömma fötter.

Med fotbad och fotvårdsprodukter så kan du med andra ord eliminera problem och på så sätt öka ditt välmående och din hälsa. Nedan har vi valt att lista de vanligaste problemen och hur du kan använda fotbad för att lindra dina besvär.

Har du problem med hård hud? 
Hård hud på fötterna uppstår vanligtvis på grund av att foten utsätts för mycket tryck och påfrestningar. Vid kraftiga påfrestningar bildar huden ett tjockare lager för att skydda vävnaden. Hård hud behöver inte nödvändigtvis vara smärtsamt, men det kan vidareutvecklas till obekväma och ibland fula förhårdnader. Huden kan även bli något missfärgad. Hård hud och förhårdnader kan tas bort med olika fotvårdsprodukter, exempelvis med fotfilar som man gärna använder efter ett mjukgörande fotbad. Peelingkrämer och speciella krämer utvecklade för just hård hud är även effektiva.  För bästa effekt, kombinera gärna ett fotbad för hård hud med en fotfil och en fotkräm. Börja med att bada fötterna i 10-15 minuter. Torka dem ordentligt och fila sedan försiktigt på partierna med hård hud. Avsluta med en mjukgörande kräm. Hård hud och förhårdnader kan göra att tryckpunkter på huden uppstår, vilket i sin tur kan göra att det blir obekvämt att bära skor, eftersom förhårdnaderna riskerar att utsättas för skav. För att lindra detta finns även speciella skydd i mjuk och skön silikon/gel som avlastar tryckpunkterna.

 

Skärmklipp

Photocred: antonia_almaz

 

Har du problem med hälsprickor?
Hälsprickor är ett vanligt problem som drabbar många. Spruckna hälar orsakas av torr och hård hud som bildas vid hälkanten, som till sist spricker. Den torra huden kan även bli missfärgad. Hälsprickor bör behandlas för att inte riskera att leda till allvarligare problem. För att förhindra att huden torkar ut och spricker kan man genom att smörja in fötterna med en fuktgivande och mjukgörande kräm se till att huden håller sig återfuktad och smidig. Har hälsprickorna redan uppstått finns effektiva krämer och fotbad som ger snabba resultat och som kan lindra obehag vid hälsprickor och sprucken hud. För bästa effekt eller vid större besvär med hälsprickor, kombinera gärna ett fotbad med en mjukgörande och lindrande fotkräm utvecklad just för spruckna hälar.

closed-for-holiday-1583103_960_720

Har du problem med liktornar?
Liktorn uppstår till följd av en tidigare förhårdnad som i sin tur kan ha uppkommit exempelvis på grund av användning av för trånga skor. En förhårdnad bildas på grund av tryck på huden, som i sin tur försvarar sig själv genom att göra den hård och tjock för att skyddas mot trycket. Om förhårdnaden fortsätter att utsättas för tryck och nötas ytterligare kan en liktorn uppstå – detta innebär att förhårdnaden bildat en tagg som pressas in i huden. Liktorn sitter vanligtvis på tårna, mellan tårna eller på fotens undersida, och kan vara mycket smärtsamt. Det kan vara besvärligt att bli av med och ta väldigt lång tid i många fall, men några grundläggande tips är att först och främst sluta att använda trånga skor. För att avlasta liktorn finns det även liktornskuddar som fästs på det drabbade området och som förhindrar att ytterligare tryck uppstår och förvärrar förhårdnaden. Att ge fötterna ett mjukgörande fotbad och sedan försiktigt fila ned den hårda huden är också ett steg på vägen för att bli av med liktorn. En fotvårdsrutin med fotbad, filning och återfuktande bör göras en gång i veckan, både för att förebygga och lindra besvär. Bada fötterna i ljummet vatten i 15-20 minuter för att mjuka upp huden, torka ordentligt och fila försiktigt på utsatta områden med en skonsam sandpappersfil. Avsluta med att smörja in fötterna med en återfuktande och mjukgörande fotkräm.

couple-1192004_960_720

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/f/a/minfot.se/httpd.www/blogg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *