Fotsvett är kanske inte det man vill prata högt om, men det är något som många lider av och upplever som ett problem i vardagen. Fotsvett är känt som att vara pinsamt och jobbigt, men det finns mycket mer man bör veta om fotsvett. Så därför har vi valt att sammanställa lite fakta om just fotsvett.

sunny-man-person-legs-large (1)

De flesta får problem med fotsvett när vi börjar gå mot värmare tider, man kanske går fel skor som gör att fötterna inte andas tillräckligt, vilket gör att fötterna blir varma och fuktiga. Men den klassiska och ack så välkända svettlukten luktar faktiskt inte. Utan det är när svetten kommer i kontakt med bakterier på kroppen som lukten bildas. När vi får fotsvett så kommer det mesta av svetten från tårna.

Många tror att om man använder strumpor så gör det svetten värre. Men det är ett rykte som inte stämmer, allt handlar om vad för slags strumpor man använder. Om du exempelvis använder strumpor som andas så minskar du risken för att få fotsvett. Om man använder strumpor som inte har material som ger fötterna möjlighet till att andas så kan det bidra till att håret på tårna stängs in, vilket skapar större ytor för bakterierna som bidrar med den illaluktande doften att fodras på.

fashion-men-vintage-colorful-large

”Det luktar ost!” Ja, det är faktiskt ett påstående som är sant. Ibland så kan fotsvett påminna om stanken från en riktigt fin ost och är på grund av att den bakterie som bidrar till den illaluktande fotsvettsdoften är samma som ger ostar som Port-du-Salut och Munster sin speciella lukt. Men även om fotsvett får de flesta att rynka på näsan så finns det någon som faktiskt gillar och dras till fotsvett. Myggen älskar den speciella lukten och dras till den, vilket om du frågar oss är ytterligare en anledning till att försöka få bort sin fotsvett. Det finns till och med forsknings om visar att malariamyggor dras lika mycket till mänskliga illaluktande fötter som till lukten av osten Limburger. Kunskap som vi har forskaren i Tanzania att tacka för. Studien som genomfördes visade att med hjälp av de ingredienser som finns i mänsklig fotsvett blir en perfekt myggfälla.

pexels-photo-94760-large

Den första kända fotdeoderanten uppfanns av på 1800:talet, då ryska soldater stoppade kryddpeppar i stövlarna, med syftet att hålla lukten borta. Men idag så finns det flera olika produkter som kan hjälpa just vid fotsvett. För vi på Minfot.se tycker inte att man ska behöva lida av fotsvett, därför består vårt soritment av deosulor, fotdeodoranter men också specifika fotbadsprodukter och krämer som är skapade för att minimera fotsvett. Du kan se alla våra produkter genom att klicka här.

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/f/a/minfot.se/httpd.www/blogg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *