Det som startade som ett klädesplagg för att skydda våra fötter har under årens gång blivit ett uttryck för mode. Allt ifrån diskreta klackskor till färgglada sneakers. Ja, skor finns numera i flera olika modeller, alla möjliga material och härliga färger. Vi på Minfot.se har valt att samla rolig fakta som du kanske inte visste om just skor.

10436156_989153831108791_3167921002912784659_n

Den berömda klackskon som idag associeras kvinnor och är ett måste i varje kvinnas garderob startade som en sko för herrar. På 900-talet hade mäns ridskor klackar för att lättare hålla fötterna kvar i stigbygeln. Det var också en man som startade något annat i skons historia, nämligen skostorlekar. Legenden säger att King Edward II av Storbritannien satte en standard för skostorlekar. Under tidigt 1300:tal deklarerade kungen att det skulle göras en utmätning av skor. Det fanns inte heller någon skillnad mellan vänster och högersko före 1818, då det första paret med en högersko och en vänstersko tillverkades i USA, i Philadelphia.

woman-street-walking-girl-large

 

feet-972854_960_720Nästan varje skotyp har sin egna historia, legenden säger att drottning Victoria år 1840 var den första kvinnan som lät tillverka stövlar till henne. Och enligt The New York Times började människor sent på 1800:talet använda ordet ”sneakers” till skor som idag även är kända som gympadojor eller gymnastikskor. Namnet sneakers kom ifrån ordet ”sneak”, att man kunde gå runt i skorna utan att göra ett ljud ifrån sig. Skor med öppen tå slog igenom på 1930:talet i samband med att det även blev populärt att sola. De började synas som en strandsko men blev sedan en stilmarkering som slog igenom i hela modevärlden och idag kan du hitta skor med öppen tå i flera olika modeller. Man tror att Catherine de Medici, en italiensk adelskvinna som gifte sig med kungen av Frankrike var den som startade trenden med högklackade skor för kvinnor. Hon levde på 1500-talet och började med femcentimetersklackar för att kompensera sin längd.

Den största skorna som någonsin har tillverkats finns på Fillippinerna. Skorna är 5,5 meter långa, 2,25 meter breda och har en höjd på 1,83 meter. Skon är så stor så att 30 personer får plats inuti den.

Den dyraste skon som sålts på auktion är rubinskon Judy Garland bar i filmen “Trollkarlen från Oz” (1939). Den såldes för 666 000 dollar, vilket i dagens valuta motsvarar cirka 6 miljoner kronor.

Oavsett vad du gillar för skor så finns det något för dig. Skornas historia är lång och fylld av överraskningar. Var det något som överraskade dig lite extra?

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/f/a/minfot.se/httpd.www/blogg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *