Hur går jag in skorna snabbt?

Ja det är ju frågan; hur gör jag för att gå in mina skor snabbt för  
att slippa skavsår på första användningen och som sen gör att jag drar mig för att använda dem igen?

Här har man ju köpt ett par fina nya skor som man självklart vill använda från dag ett. Ofta är det ju läderskor som kan vara lite hårda när man köper dom. Läder är ju ett föränderligt material och behandlar man sina skor rätt så håller ju ett par läderskor i många år! Men innan man gått in dom och nått det stadiet då de blivit sådär underbart mjuka och känns som ett andra skinn på dina fötter så krävs ofta lite tålamod. Här kommer lite tips för att underlätta övergången från splitternya hårda skor till sköna skor helt enkelt!

5 bra tips!

Nr.1

skor_läder1

Forma dina nya skor i värme!

Läderskor formas och mjuknar snabbare när lädret blir varmt, så regel nummer ett är att ha skorna på dig inomhus, då kommer lädret att värmas upp av rumsvärmen samt av din egen kroppsvärme. Använd skorna inomhus en stund i taget och gå runt lite försiktigt eller bara ha dem när du sitter stilla, lädret formas nämligen av värmen och formen på dina fötter och mjuknar. Har du ett stillasittande jobb så ta med dig de nya skorna till jobbet och byt där. Till och från jobbet kan du tills vidare ha ett par ingångna skor så länge. Man kan även växla mellan sina nya skor och ett par ingångna några gånger under dagen. Viktigt här är ju också att tänka på att välja rätt storlek från start. Längden på skorna går ju sällan att ändra på som vi vet, men skulle skorna vara lite trånga på bredden så töjer de sig ju så småningom.

Nr.2

Keen_skor_dubbla_strumpor

Dubbla strumpor!

Att använda dubbla strumpor under kortare stunder gör att du tänjer på utrymmet i skorna. Att ha dubbla strumpor gör också att friktionen blir mellan strumporna och inte mot hälkappan vilket gör att man undviker skavsår. Dubbla strumpor i skorna är ett bra vandringsknep också som man kan ta till när man ska gå långt. Du kan också ta på ett par tjockare strumpor än vad du brukar använda i skorna de första gångerna du travar omkring inomhus. Olika former och sorter av strumpor i både bomull, bambu och ull hittar du här. Ibland kan det hjälpa att ha strumpor som har förstärkt häl, tex dessa.

minfot-tjocka-strumpor-merinoull tjocka-strumpor-merinoulltjocka-strumpor-walk-with-me

Nr.3

Springyard Sensus Leather edit

Hur är det med sulan?

Om skorna känns väldigt trånga kan du kanske ta ur innersulan och ersätta med en något tunnare sula, under en period när man går in skorna. Ett alternativ kan också vara om man behöver komma upp i hälen att man skaffar ett hälinlägg som gör att hälen kommer upp i hälkappan. Ibland kanske inte foten stämmer överens med formen på hälkappan och man blir hjälpt av att lyfta hälen en aning.

Nr.4

compeed_skavsårsplåster

Mota Olle i grind med skavsårsplåster!

Vet du med dig att du alltid får skavsår eller blåsor på ett visst ställe så kan man alltid använda ett skavsårsplåster om man vill använda sina nya fina skor på en gång och vet med sig att man ska vara på benen under några timmar. Det verkar förebyggande och kan vara ett bra knep de första gångerna man använder nya skor. Du hittar våra plåster för skavsår här.

Nr.5

Enkla vägen – Använd en uppmjukningsspray!

collonil-stretch-spray-mjuka-upp-skor

Ett par kvalitetsskor i läder är ju alltid lite hårda i början. De kanske klämmer lite här och där och lädret känns styvt. Då finns uppmjukningssprayer man kan använda, exempelvis denna. Uppmjukningsspray funkar precis som det låter, det mjukar upp materialet. Man sprayar på insidan av skorna på valt ställe och sätter sen på sig skorna och går omkring ett tag. Detta kan man sedan upprepa några gånger om det behövs.

Så kom ihåg nu, inga långpromenader i dina nya skor de första dagarna och använd dem inomhus i korta perioder under några dagar så ger de sig till slut.

boots ten points

Trappa sakta upp användandet och njut av dina nya skor!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/f/a/minfot.se/httpd.www/blogg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *