Att ha besvär med framfotssmärta är ett vanligt fotbesvär som även kallas framfotsinsufficiens. Smärtan uppstår på grund av att den främre trampdynan belastas mer än normalt, vilket kan skapa smärta och obehag i den främre delen av foten. Problemet är även känt som nedsjunket förfotsvalv.

Nedsjunkna förfotsvalv uppstår på grund av att fotens mellersta metatarsalhuvudenn sjunker ned på grund av för mycket belastning. Något som kan hända i samband med viktökning eller graviditet. Men det är även vanligt att man drabbas av nedsjunket förfotsvalv när man blir äldre, då fötternas fotvalvs sviktande förmåga försämras.

framfotssmarta-fotproblem

Men har man besvär med framfotssmärta kan det även bero på att man har drabbats utav Mortons syndrom. Mortons är ett fotproblem som orsakas av en nerv, som under en längre period kläms. Nerven kläms mellan två av framfotens ben, vilket gör att nerven kan bli förtjockad och klämmas ytterligare.

Förutom att mortons skapar smärta och obehag är det även vanligt att man upplever att den främre delen av foten domnar bort. Smärtan brukar även upplevas som brännande eller skärande som kommer och går. Det är också vanligt att uppleva att smärtan förvärras när man belastar foten.

mortons-syndrom-plattfot-nedsjunket-forfotsvalv

Framfotssmärta kan även bero på att man är plattfot, vilket innebär att det längsgående fotvalvet, som även kallas hålfoten är nedsjunket. Det kan göra att fotvalvets låga ställning både kan skapa smärta och obehag i framfoten, speciellt vid belastning.

Rathgeber förfotsbandage med pelott är ett elastiskt bandage med förfortspelott som har blivit känt för att lindra framfotssmärta i samband med mortons syndrom, plattfot eller nedsjunket förfotsvalv.

Bandaget stödjer det tvärgående förfotsvalvet och lyfter samtidigt upp och avlastar det främre förfotsvalvet. Pelotten gör så att valvformen på mellanfotsbenet bibehåll, vilket gör att avståndet mellan benan i foten ökar. Vilket i sin tur minskar trycket och belastningen. På så sätt så stöds förfotsvalet upp till en naturlig position, vilket både lindrar och behandlar smärtan. Du kan läsa mer om bandaget här.

mortons-syndrom-fotproblem-fotbesvar

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/f/a/minfot.se/httpd.www/blogg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *