Du har säkert hört talas om det förr: att träna i kompressionsstrumpor, men hur fungerar det egentligen? Det är inte så självklart för alla att ta på dig ett par knälånga strumpor i samband med träningspasset, men allt fler har börjat se fördelarna med att använda kompressionsstrumpor när de tränar. Men det här med kompressionsstrumpor kan vara lite förvirrande, därför har vi valt att sätta samman allt du behöver veta om sportstrumpor:

kompressionsstrumpor-sportsstrumpor-traning

  • Mindre mjölksyra, snabbare återhämtning & mindre muskelvibrationer

Eftersom kompressionsstrumporna bygger på att dina ben och fötter får ett ökat blodflöde så stabiliserar det dina muskler under tiden du tränar. Vilket gör att dina ben och fötter inte tröttas ut lika snabbt, samtidigt som de återhämtar sig snabbare. Eftersom dina ben och fötter håller sig pigga och alerta längre så minskar du även risken att få mjölksyra och muskelvibrationer.

  • Förbättrar blodcirkulationen

I genomsnitt så pumpar en människas hjärta cirka fem liter blod, per minut genom hela kroppen. Denna volym ökar upp till fem gånger när man tränar. När blodet cirkulerar i kroppen och hjärtat pumpar runt blodet från fötterna och benen, som ligger längst från hjärtat. Vilket kan göra att benen känns trötta, ömma och svullna. Anledningen är att blodcirkulationen i benen helt enkelt är sämre än i andra delar av kroppen. Genom att kompressionsstrumporna bidrar till en förbättrad blodcirkulation så blir man av med den trötta och svullnade känslan som kan uppstå.

kompressionsstrumpor-traning

  • Minskar risken för träningsvärk

Enligt en studie som är publicerad i Journal of sports science så minskar användandet av sportstrumpor med kompression träningsvärk. Studien bestod utav två grupper, med 14 personer i varje grupp. Båda grupperna fick springa en stäcka på 10 kilometer, där den ena gruppen hade på sig kompressionsstrumpor och den andra gruppen sprang med vanliga strumpor. Resultatet visade att kompressionsstrumporna minskar risken för att få träningsvärk. Endast två personer i gruppen som sprang med kompressionsstrumpor fick träningsvärk. Medan i den andra gruppen, som sprang utan kompressionsstrumpor var det endast en person som klarade sig från sin träningsvärk, då 13 personer upplevde träningsvärk från löprundan.

strumpor-lopning

 

  • Bättre komfort & transporterar fukt.

Sportsstrumpor med kompression är speciellt framtagna för att användas vid fysisk aktivitet, vilket innebär att de är bättre formade efter fotens uppbyggnad. Detta gör att de sitter bättre på foten och samtidigt ger med komfort. Kompressionsstrumporna är också framtagna för att vara extra slitstarka, så att de klarar med friktion och transporterar även fukt, vilket ger dina fötter ett behagligare klimat att vara i. Genom att strumporna transporterar fukt så minskar du även att få smärtsamma obehag på fötterna, som blåsor och skavsår.

Nu har du förhoppningsvis lite bättre koll på vad kompressionsstrumpor kan göra för dig, dina ben, fötter men också din träning, Vill du läsa mer om de olika strumporna och deras egenskaper så klickar du här.

 

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/b/f/a/minfot.se/httpd.www/blogg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *